Welkom bij het E-Mobility Park
 


Blog


Terug naar overzicht

21-01-2019

Waarom een E-Mobility Park op de Kenniswerf?

In 2016 begon ik aan een nieuwe baan op de Kenniswerf. Ik had de sleutels van mijn oude lease auto ingeleverd maar had wel vervoer nodig voor mijn nieuwe rol. Maar ik wilde geen fossiele auto kopen. En toen ik er beter over nadacht besefte ik dat ik helemaal geen auto wilde kópen. Ik was bij mijn vorige werkgever bezig geweest met de transformatie van het verkopen van systemen naar diensten. Ofwel, van bezit naar gebruik. En daardoor had ik van dichtbij gezien welke grote voordelen deze transitie heeft voor de leverancier, de klant én onze leefomgeving.

Als je geen auto bezit en alleen betaalt voor gebruik, hoef je je niet meer druk te maken over onderhoud of bandenwissel én je hoeft de auto niet meer te wassen. En het belangrijkste: als je níet rijdt, betaal je ook niets. Volgens onderzoek van het NIBUD kost een compact auto al €200,- per maand aan vaste kosten. Ook als hij voor de deur stil staat. Kijk eens om je heen in jouw straat. Tel eens hoeveel auto’s er stil staan. Ik doe dat elke dag in mijn straat en er stonden er nog nooit minder dan 25. Je zou dus kunnen zeggen dat we in onze straat 25 auto’s teveel hebben. Die kosten ons €60.000 per jaar! We geven €60.000 per jaar uit aan auto’s die stil staan. In één straat! Dat moet slimmer én goedkoper kunnen. Het begon te broeden: kunnen we op zoek naar een systeem waar we alleen voor gebruik betalen en meer gemak hebben?

Ik besloot een elektrische auto te gaan leasen en deze te gaan delen. Al snel vond ik een collega die mee wilde doen (en tot op de dag van vandaag géén 2e auto heeft gekocht!) en een paar zzp'ers in Dockwize die zich aansloten. Het gebruik groeide langzaam en het idee ontstond om met bedrijven op de Kenniswerf de handen ineen te slaan om samen onze mobiliteit te verduurzamen door voertuigen te delen én emissievrij te gaan rijden. Nu (januari 2019) hebben 10 bedrijven zich aangesloten, hebben we 5 elektrische deelauto’s en we werken aan een fysieke locatie met laadpalen waar we onze eigen energie gaan opwekken d.m.v. zonnepanelen. Onze groep gebruikers is enthousiast en groeit. En we zijn in gesprek met andere initiatieven en locaties. Wil je ook aan de slag? Kunnen we je helpen? Laat het ons weten!

Door Sjoerd de JonghTerug naar overzicht